גינס בטבע
הייצור שחי הכי עמוק במעמקים
באדיבות מגזין עיתון חי מבית מוטו תקשורת
www.ifeel.co.il/haimag

כדי להכיר את היצור שחיי באזורים הכי עמוקים במים חייבים להתחיל בקצת היסטוריה. לאורך עשרות שנים עסקו מחקרי הביוספרה (סביבת החיים) ביצורים החיים מעל פני הקרקע. למדענים היה מצד אחד נוח לחקור יצורים נגישים ומצד שני, חוסר יכולת טכנולוגית מנעה את חקר הביוספרה במעמקי הים. עם ההתפתחות הטכנולוגית ופיתוח צוללות מחקר חדשות (ב-1977 הגיעה צוללת לעומק של שני קילומטרים וחצי - רבע מהעומק המירבי באוקיינוסים) החל להתגלות עולם מופלא של חיים מתחת לפני המים באזורים שנחשבו "מדבר שממה" במעמקי האוקיינוסים.

אחד מהאזורים שנחשבו "מדבר" אוקיינאי הוא אזור המוכנה הדלי (Hadal Zone) שכולל את קרקעית האוקיינוסים מגובה של 6,000 מטרים מתחת לפני הים ועד קרקעית האוקיינוס שיכולה להגיע לעומק של כ-11,000 מטרים מתחת לפני הים. האזור שייך לאזור האפותי, אזור אליו קרני השמש אינן מגיעות כלל, כך שבעומק של כ-6,000 מטרים מתחת לפני הים הדבר היחידי שרואים זה חושך מוחלט. בסביבה ללא קרני שמש היצורים האוטוטרופיים המוכרים לנו, הלא הם הצמחים, אינם מסוגלים לשרוד, והמדענים חשבו במשך שנים שלא יתכנו חיים באזורים בהם לא גדלים צמחים. מלבד מחסור באור, ריכוז החמצן נמוך מאוד באזורים אלו, הטמפרטורות נמוכות והלחץ ההידורסטטי גבוה מאוד (עד 1,000 אטמוספרות).

היצורים החיים בעומק של 6,000 מטרים ויותר מתחת לפני הים נקראים הדלפלגיים (Hadalpalegic).  נתחיל מ"המים הרדודים" – 7,000 מטרים מתחת לפני הים. בשמם המדעי נקראים הם מעשירי רגליים (Decapoda) אך אנט מכירים אותם יותר דיונוניים. את המרחה האין סופי והכמעט ריק בעומק זה מחלקים הדיונוניים עם "דגי זנב החולדה" (בתרגום חופשי – Rat-Tail Fish). שמם ניתן להם בגלל זנבם הדק והארוך המהווה ניגוד גמור לפרצופם הגדול והמפחיד. הקבוצה כוללת מגוון גדול של מינים (יותר מ-350) ונציגים רבים מהם חיים במעמקים.

ב"גובה הביניים" היורד לעומק של כ- 9,100 מטירם מתחת לפני הים תוכלו לפגוש את הקפזרגלאים (Amphipoda) – מינים שונים של סרטים. צלילה לעומק זה תגלה לכם עולם מופלא של סרטנים המשיגים את מזונם תוך כדי הליכה על קרקעית האוקיינוסים ונבירה אחר חומר אורגני מת.

הנקודה העמוקה ביותר על פני הגלובוס נושקת לגובה של כ-11,000 מטרים מתחת לפני הים. במעמקים אלו הסיפור באמת שונה. עד היום, לא נמצאו בעלי חיים אמיתיים בעומק זה. צורת החיים היחידה בעומק זה היא הפרוטיסטים. מה זה? שאלה ממש טובה. אפילו גדולי המדענים מתקשים להגדיר קבוצה זו, אבל קל להם להגדיר מה הם לא. אז הפרוטיסטים הם אינם בעלי חיים, הם אינם צמחים ולא פטריות. ולכן כל יצור חי שאינו בעל חיים, צמח או פטריה הוא פרוטיסט. רובם חד תאיים אוקריוטים (בעלי גרעין ואברונים) בגודל הנע בין 0.05 ל-0.1 מילמיטרים (גדולים בהשוואה לחיידקים). כמה מהם אוטוטרופיים ומסוגלים ליצור מזון בצורה עצמאית בדומה לצמחים. עם זאת, מקור האנרגיה לתהליך יצירת המזון אינו אור השמש (פוטוסינתזה כמו בצמחים) אלא כימוסינתזה המבוססת על תרכובות כימיות.

 
 

יעוץ סביבתי | טנא - טבע, נוף, אקולוגיה