בעלי חיים בעולם
צ'ילה
באדיבות מגזין עיתון חי מבית מוטו תקשורת
www.ifeel.co.il/haimag


היא המדינה הארוכה בעולם (כ- 4,300 ק"מ), בתחומה שבעה אזורי אקלים שונים, רכס ההרים הארוך בעולם עובר בתחומה - רכס האנדים הנפרס לאורך של כ-8,000 ק"מ לאורך מרבית יבשת דרום אמריקה. נוסף על כל אלה, בתחומה נמצאת גם שמורת הטבע המפורסמת והמרשימה טורס דל פיינה  (Torres del Paine)המתנשאת לגובה רב בלב הערבה הפטגונית ומהווה בית לבעלי חיים רבים ומגוונים, ואחד ממקבצי האיים המפורסמים בעולם - איי הפסחא.

 

לאמה ומדוע

הרפובליקה של צ'ילה (מקור השם מפרו – 'ארץ השלג') היא מדינה בחוף הדרום מערבי של אמריקה הדרומית, בשטח האדמה שבין הרי האנדים והאוקיינוס השקט. היא גובלת בארגנטינה במזרח, בבוליביה בצפון מזרח ובפרו בצפון. סמלה מורכב משני מינים אנדמיים לאזור האנדים - קונדור האנדים וההומול. קונדור האנדים (Vultur gryphus) הוא מין אנדמי לאזור האנדים ולכן קיבל את שמו. הוא אחד ממיני הדורסים הגדולים בעולם, משקלו יכול להגיע ל-12 ק"ג ומוטת כנפיו עד שלושה מטרים. הוא מרשים ומושא להערצה, והוא גם התגלמותו של האל על פי מסורת המקומיים, אולם כל אלה לא מנעו את דילול אוכלוסייתו עקב פעולות שונות של האדם. ההומול (Hippocamelus bisulcus), הצבי של דרום האנדים (תרגום חופשי), נחשב כג'נרליסט בהעדפת בית גידולו. אפשר למצוא אותו באזורים עשבוניים וגבעיים (בקיץ) ובאזורי יער סבוכים (בחורף). תופעה זו של נדידה פנים ארצית ידועה גם ממקומות אחרים בעולם לדוגמה אצל עדרי הגנו באפריקה.

עוד יונקים שאפשר למצוא בצ'ילה שייכים למשפחת הגמליים (Camelidae). האלפקה והלאמה, המוכרות לנו מחוות האלפקות במצפה רמון, מסתדרות מצוין באזורי האנדים של צ'ילה. ביותם עשה אותם למינים פופולריים בקרב התושבים - את הלאמה מגדלים בשביל נשיאת משאות ואכילת בשרן ואת האלפקה בשביל הצמר. שני מינים נוספים שאינם מבויתים ואינם מוכרים בארצנו הם גונאקו (Lama guanicoe) וויקוניה מצויה (Vicugna vicugna). הגונאקו, הוא מין בסוג לאמה, אשר חי בגבהים של 4,000 מטר מעל פני הים ובעל יכולת ריצה של עד 55 קמ"ש. מהירות זו עוזרת לו להימלט מטורפיו החולקים עמו את בתי הגידול הפתוחים. כחלק מהתאמותיו לתנאי החמצן הדליל בגבהים - נמצא שיש לגוונאקו לב ותאי דם שמסוגלים לפעול ביעילות ולספק את תצרוכת החמצן הדרושה גם בגבהים אלו.

את פרסומה חובק העולם של הויקוניה המצויה היא רכשה הודות לצמר האיכותי אשר נועד לאפשר לה לשרוד בתנאים הסביבתיים הקרים. צמר הויקוניה נחשב לאיכותי בעולם וזאת עקב משקלו המועט וחימומו היעיל, ולפיכך גם האדם מצא בו תועלת רבה. גם הויקוניה ידועה כאצנית טובה וכמו הגואנקו מגיעה למהירות של 55 קמ"ש. זאת ועוד, כחלק מהתאמותיה לאזורים שבהם קיימים מאגרי מים מלוחים רבים, נמצא שבזכות המערכת הפיסיולוגית שלה היא יכולה באופן חריג לשתות גם מים מלוחים.

 

מיוחדים במינם

אחד המינים המפורסמים בצ'ילה, שלו שם עממי שכמעט כולנו מכירים, הוא הצ'ינצ'ילה (Chinchilla chinchilla). למעשה מדובר במכרסם שאפשר למצוא גם בפרו ובבוליביה, וכיום ידועים שני מינים בסוג - האחת ארוכת זנב (C. lanigera) שהיא אנדמית לצ'ילה והשנייה קצרת זנב (C. chinchilla). הצ'ינצ'ילה מוכרת בעיקר בזכות פרוותה הנעימה והחמה. מאז 1829 החל הציד המסחרי שלה, כאשר בתחילה ניצודו כחצי מיליון פרטים בשנה כדי לספק את תאוות האירופים והאמריקנים לפרווה טבעית. כבר ב-1929 הוצא הציד של הצ'ינצ'ילות מחוץ לחוק, אבל הוא לא פסק.

חתול האנדים (Oreailurus jacobita), המשוטט במספרים מצומצמים בצ'ילה, בארגנטינה, בבוליביה ובפרו, דומה בגודלו לחתול הבית - אורכו עד 85 ס"מ ומשקלו עד 4.5 ק"ג. בדומה לפרוות הצ'ינצ'ילה, שאגב אלה מהן החיות בהרים מהוות חלק מתפריטו, גם פרוותו של חתול זה מיוחדת במינה. היא ארוכה, רכה ועבה, ובכך מהווה התאמה לבית גידולו. חתול האנדים מעדיף אזורים יבשים וסלעיים ובדומה לחתול הבית הוא נחשב יחידאי. לא קל למצוא אותו, ואלה הרוצים לנסות את מזלם צריכים לטפס לגובה התחלתי של 3,500 מטר מעל פני הים. מדוע התחלתי? תצפיות של המין קיימות גם מגובה הנושק ל- 5,000 מטר מעל פני הים. למרות זאת כיום הוא נמצא על סף הכחדה והסיבות לכך מגוונות – החל מירידה בכמות המזון, הרס בתי גידול, קיטוע וציד ועד לאמונה של המקומיים שחיסולו מביא מזל.

נוסף לצ'ינצ'ילה גם מכרסם קטן הנקרא degu (Octodon degus) אנדמי לצ'ילה. המין הוגדר לראשונה רק ב-1994, דבר המלמד על הפוטנציאל הפאוניסטי הגלום בצ'ילה. מין אנדמי נוסף הוא מין של אופוסום הנקרא Chilean Shrew Opossum ((Rhyncholestes raphanurus. המין שייך לקבוצה גדולה של יונקים הנקראים 'פני מת' (תרגום חופשי של אופוס) וזאת עקב אימוץ אסטרטגיית ההתנהגות של מת בעת סכנה.

 

על מעופפים ומיני עכבישים

למרות גודלה ומגוון בתי הגידול שבה, רשימת מיני העופות של צ'ילה מעט מאכזבת. אחד המפורסים ברשימה הכוללת כ-500 מינים הוא כמובן קונדור האנדים. מין אחר הוא ננדו הפונה (Rhea pennata) או בשמו האנגלי Darwin's Rhea. הוא חסר יכולת תעופה ושייך למשפחת הראיים ולסדרת היענאים. בית גידולו כולל אזורים פתוחים בחבל פטגוניה, גובהו כמטר ומשקלו עד 25 ק"ג, ובדומה לקרוב משפחתו היען, גם הוא מסוגל להגיע למהירות של 60 קמ"ש בזמן ריצה. בתוך הרשימה נכללים גם נציגי משפחת טירניים (Tyrannidae) השייכת לסדרת ציפורי השיר, אשר שמונה מינים מהם אנדמיים לצ'ילה.

גם נחשים אפשר למצוא בצ'ילה. אחד מהם שייך למשפחת פתני הים -  Hydrophiidae ושמו המדעי Anguis platura. זהו נחש בינוני המגיע לאורך של כ-80 ס"מ, הוא חי במימי האוקיינוסים וארסו מסוכן מאוד. מבין דו החיים 'צפרדעת דרווין הצ'יליאנית' (תרגום חופשי) (Rhinoderma rufum) היא מין נוסף שאנדמי לצ'ילה. אצל צפרדע זו אפשר להבחין בטיפול הורי השונה מרוב מיני הדו חיים שאנו מכירים - הראשנים הצעירים שוכנים בתוך תיבת התהודה של הזכר עד הפיכתם לבוגרים. התנהגות זו ייחודית לאור העובדה שמינים רבים של דו חיים אוכלים את בני מינם, בעיקר פרטים צעירים נטרפים על ידי פרטים בוגרים.

'הזאב הבודד הצ'ילאני' (תרגום חופשי) אינו זאב, אלא מין של עכביש ממשפחת הארסניים (Loxoscelidae). בספרדית נוטים לכנותו 'עכביש הפינות', ותוכלו לפגוש אותו גם בצ'ילה. המין מאכלס מגוון רחב של בתי גידול והקרבה לאדם אינה מרתיעה אותו - לכן לא מעט אנשים ננשכים על ידיו. האם הוא מסוכן? בדומה לשאר מיני סדרת העכבישים, גם למין זה יש ארס אשר יכול לגרום לאי נוחות ואפילו למוות. הדבר תלוי ברגישות הקרבן.

מין אחר של עכביש, השייך למשפחת עכבישים גדולה הנקראת משפחת הפרווניתיים או בשמה המוכר יותר טרנטולה, הוא השושנה הצ'ילאנית (תרגום חופשי) (Grammostola rosea). בצ'ילה הוא זכה לכמה שמות עממיים ובהם טרנטולת האש הצ'יליאנית, טרנטולת אדומת שיער וטרנטולת ורודת השיער וזאת עקב צבעו. המין נחשב בינוני בגודלו ויכול להגיע לגודל של כ-13 ס"מ ולחיות עד 20 שנה. בית גידולו הטבעי הוא אזורים מדבריים ויובשניים בצ'ילה, בבוליביה ובארגנטינה אולם ככל הנראה הוא המין המפורסם ביותר בארצות הברית ואולי בעולם כולו שכן הוא משמש גם כחיית מחמד. מדובר בציד פרטים שאינו חוקי בסביבתם הטבעית ובסחר לא חוקי בעיקר בשוקי ארצות הברית.

 

החיים באיים

מלבד הטריטוריה היבשתית הארוכה בעולם ממשלת צ'ילה שולטת גם על קבוצת איים (ארכיפלג) באוקיינוס השקט הנמצאים כ-640 ק"מ מערבית ליבשת - איי חואן פרננדס. אחד האיים בקבוצה הכולל כ-90 קמ"ר נקרא איי רובינזון קרוזו, והוא האי היחיד מבין האיים המאוכלס במין האנושי וכולל כ-600 תושבים. השילוב של ריחוק מיבשת אם והתפרצויות געשיות באיים יצרו באי סביבת חיים מיוחדת אשר אפשרה לאורך ההיסטוריה האבולוציונית התפתחות של מינים אנדמיים; 101 מתוך כ-150 מיני צמחים הם אנדמיים לאי. אחד ממיני בעל החיים האנדמיים לקבוצת האיים חואן פרננדס הוא יונק הדבש (hummingbird) הנקרא (Sephanoides fernandensis), וידוע על פחות מ-200 פרטים שלו. יונקים מיוחדים מצאו מפלט איי רובינזון קרוזו, ואחד מהם הוא 'כלב הים הפרוותי' (תרגום חופשי) (Arctocephalus philippii). מין זה נחשב כמין שנכחד מעולמו עד שהתגלה מחדש רק ב-1965 וכיום מוערכת האוכלוסיה בכ-10,000 פרטים. את האי מנצל כלב הים בעיקר בתקופת החיזור וגידול הצאצאים.אין ספק שבעולם החי של צ'ילה רב הנסתר על הגלוי. רק לפני פחות מעשור גילו סוג חדש של חיפושיות (Lynnyella) הנמצא במרכז צ'ילה ובדרומה. זאת ועוד - ממשלת צ'ילה הבינה את האוצר הגלום בטבע של המדינה ובמקום לאפשר את הציד וההרג של חיות רבות החלה בפעולת שמירה. אחת הדוגמאות להצלחה הוא פרויקט שימור הויקוניה המצויה, אשר הפסיק את הציד ואפשר למין להגדיל את אוכלוסייתו באופן מרשים.

 
 

יעוץ סביבתי | טנא - טבע, נוף, אקולוגיה