התנהגות בעלי חיים
קולות

הכתבה מתוך עיתון חי - המגזין הישראלי לבעלי חיים
(
www.mypet.co.il)

"התשמע קולי רחוקי שלי, התשמע קולי באשר הינך..."

כמה פעמים שמענו ציוץ של ציפורים שונות קירקור של צפרדעים, תרנגולות מקרקרות בלול והכל נשמע לנו אותו דבר. "כל הציפורים מצייצות אותו דבר", "לכל הצרצרים אותו צרצור" ו"לכל התרנגולות אותו קרקור". לאוזן האנושית, נשמעים קולות בעלי החיים דומים. אבל, גם אם ניסע לפפואה ניו גיני בה יש לא פחות מ 750 שפות שונות, ישמעו לנו המקומיים מדברים בשפה אחת. אולם, רחוק הדבר מלהיות אמת. אצל הציפורים ניתן למצוא מגוון רחב של ציוצים, לכל מין הקולות המיוחדים שלו. כנ"ל לצפרדעים, כך גם לחגבים ולמעשה לכל שאר בעלי החיים. לכל מין יש את הקול האופייני לו. קולות שבני מין אחרים לא יבינו.

קריאות ושירה

אצל העופות אנו מכירים שני סוגים של קולות - קריאות ושירה. לקריאות ולשירה מטרות שונות. השירה מושמעת בעיקר בעונת החיזור והרבייה ובעיקר על ידי הזכרים. לקריאות, משמעות לתקשורת חברתית בשאר ימות השנה. ההבדל בין הקריאה לבין השירה טמון במבנה ובמורכבות של הצליל. בעוד הקריאות מורכבות מחזרה קצרה, מהירה וחד גונית של הקול, הרי שירה מאופיינת באוסף רחב ומגוון של קולות מורכבים המושמעים לאורך זמן. למרות שמבנה הקריאה פשוט, קיימות קריאות רבות המשמשות לתפקודים שונים. קריאות מצוקה, קריאות אזהרה, קריאות כיוון, קריאות תקיפה, קריאות מלחמה ועוד ועוד ועוד. גם "בתקליטייה" של שירי הציפורים ניתן למצוא מגוון רחב של שירים שונים.

בניגוד לקול שמופק אצל בני האדם בגרון העליון, אצל מרבית העופות מופק הקול ממבנה שונה הנקרא קולן או גרון תחתי (Syrinx) הממוקם בתחתית הגרון באזור בו מסתעפות הסינפונות. מספרם של השרירים המיוחדים המפעילים את מיתרי הקול מלמד על איכותו של "הזמר" ככל שמספרם של השרירים קטן יותר כך איכות זימרתה של הציפור נמוכה יותר. ככל שמספר השרירים גדול יותר, איכות זימרתה של הציפור גבוהה יותר. לדוגמה: אצל יונים ניתן למצוא זוג אחד בלבד של שרירים ואצל ציפורי השיר יש בדרך כלל שבעה זוגות של שרירים. לא פלא, אפוא, שאנו נהנים מאוד לשמוע את זימרתם היפה של ציפורי השיר ופחות של היונים. לא רק מספר השרירים משפיע על הקול, אלא גם לאורך קנה הנשימה שבתחתיתו ממוקם הקולן השפעה. לדוגמה, קולו העמוק והנמוך של העגור נובע מגרונו הארוך של קנה הנשימה.

ישנם מיני עופות אשר להם חסר הקולן (גרון תחתי), לדוגמה, חסידות לבנות. למרות המחסור בקולן, אין זה אומר שאין שומעים אותן. בעונת החיזור של החסידים והחסידות (הלבנים) ניתן לשמוע קולות דפיקה רמות. קולות אלו בוקעים כתוצאה של הקשה של השפה העליונה של המקור והשפה התחתונה של המקור.

"הם לא נולדים זמרים" - גוזל או אפרוח אינם בוקעים עם רפרטואר מגוון של שירים. צאצאי העופות צריכים לעבור ארבע שלבים עד אשר ירכשו את איכות זימרתם. השלב הראשון נקרא – Food Begging. מטרת הציוצים חסרי הייחוד הוא למשוך את תשומת לב ההורים. שלב זה יכול להימשך גם לאחר עזיבת הקן. השלב השני – Subsong. בשלב זה קיימים ניסיוניות ראשוניים לשיר. השלב השלישי נקרא Plastic Song. בשלב זה ניתן לשמוע צלילים אבל עדיין אין מבנה שיר ברור. שלב זה יכול להימשך עד בגרות מינית. השלב האחרון – Stable Song – מתרחש כאשר הפרט מגיע לבגרות מינית ובו ניתן לשמוע ולהכיר מבנה ותבנית אחידים שחוזרים על עצמם.

לא זאת בלבד, אצל הצאצאים קיים צורך הכרחי בחיקוי הבוגרים תוך כדי לימוד השירים. צאצאים אשר גדלו ללא הורים וללא דמות חיקוי לשירה פיתחו שירים פשוטים, שירים מעוותים ולא הצליחו למשוך נקבות בבגרותם. כמו כן, גם אם תהליך חיקוי ההורים מגיע בשלב מאוחד מידי, דינם של צאצאים אלו הוא כדינם של הצאצאים שהתפתחו ללא מקור חיקוי בכלל.

תקשורת ארוכת טווח

אין זה מפתיע שלווייתנים, דולפינים ופילים משתמשים בתדרים נמוכים מאוד – תדרים תת שמעיים (בעוצמה של כעשרים הרץ) ליצירת תקשורת. לקלי הקול, בעיקר בתדרים נמוכים מאוד, יכולת מעבר למרחקים גדולים מאוד, גם השוואה לסימנים הויזואליים וגם בהשוואה לסימנים הכימיים. קלי הגול הנמוכים יכולים להתפזר על מרחקים של עשרות ק"מ ביבשה (פילים) ומאות ק"מ בים (לוויתנים).

אצל ההלוויתנים לקולות מטרה נוספת. בעזרת החזר הקול (סונאר) הפוגע בעצמים שונים בים, הם יכולים לאמוד את מיקומם המרחבי. עד היום, יש הטוענים שעליה על החוף של לווייתנים היא טעות במערכת חזר הקולות גורם להם לטעות בדרכם ולשחות לכיוון חופי הרחצה. אחת הסיבות שמעלים החוקרים (מאוניברסיטת ייל) לבעיית הניווט של מערכת הסונאר של הלוויתנים הם חומרים רעילים ששימשו בעבר למניעת רקבון בצבעי הספינות והאוניות ונשטפו למי האוקיינוסים. חומרים אלו פוגעים בשערות של האוזן החיצונית וכך נמנעת הגברת הקולות שנקלטים בסונאר.

"השיר הארוך בעולם"

יש הטוענים ששירי הלוויתנים הם המסובכים והארוכים בעולם החי. השיר של הלוויתנים מורכב משלושה חלקים. מבנה הבסיס מורכב מארבע או שש יחידות המושמעות במשך כעשר שניות כל אחת. כל שתי יחידות בסיס מרכיבות את המשפט ("הנושא") אשר מושמע בחזרות אשר יכולות להימשך שוב ושוב במשך של עד כארבע דקות. חיבורם של מספר נושאים מרכיב את השיר. אורכו של שיר הלוויתנים יכול להגיע לעשרים דקות. את שירו יכול הלוויתן להשמיע במשך שעות ואפילו ימים. גם אצל הלוויתנים לא קיימת אחידות בשירים. פרטים מאזורים שונים משמיעים שירים שונים. איבר השמעת הקולות בלוויתנים מיוחד בעולם בחי. אין הם מייצרים את קולם במקור או בחלל הפה שלהם. ללויתנים (וגם לדולפינים) יש מבנה מיוחד הנקרא גומת הנשיפה אשר בעזרתו מושמעים הקולות.

 

קולות אולטרה סאוניים

לא פעם יוצא לראות עטלפים תוך כדי מעופם בלילה, אבל את קולותיהם איננו יכולים לשמוע. אין הדבר אומר שהעטלפים אילמים, ההיפך הוא הנכון. העטלפים משמיעים הרבה מאוד קולות – קולות אולטרה סאוניים, אבל בתדר שאנו, בני האדם, איננו יכולים לקלוט. אוזן אדם יכולה לקלוט קולות מעוצמה של 20 הרץ ועד 20000 הרץ (20 קילוהרץ). העטלפים משמיעים את קולותיהם מעל טווח של 20 קילוהרץ ולכן אוזן האדם אינה מסוגלת לקלוט את קולותיהם ללא מכשור מיוחד. לא רק אוזן האדם אינה מסוגלת לקלוט את קולות העטלפים. גם מרבית הנטרפים המשמשים מזון לעטלפים אינם מסוגלים לקלוט את קולות העטלפים. השמעת קולות אולטרה סאוניים ושימוש באפקט דופלר מאפשר לעטלפים לזהות את הטרף תוך כדי מעוף ולהתביית עליו. אצל העטלפים ידועה האפשרות לשנות את תדירות הקולות תוך כדי הצייד. במרחק מהטרף משתמש העטלף בקולות בתדירות קבועה לאיתור מרחבי של הטרף, בהתקרבו לטרף, הוא מגדיל את קצב יצירת הקולות ומשנה את תדירותם על מנת לזהות במדויק את מיקום הטרף. לא רק לעטלפים יש יכולת שמיעה על קולית (אולטרה סאוניית) ידוע שגם דולפינים וכלבים ניכנים באותה תכונה המאפשרת להם לשמוע בתדרים אולטרה סאוניים.

גולגולת משונה

אצל דורסי הלילה המתבססים על חוש השמיעה לצייד, התפתח מבנה גולגולת מיוחד. ראשית, לדורסי הלילה יש מעין "צלחת לווין" מסביב לראש העשויה מנוצות. "לצלחת לווין" יכולת ריכוז והגברה של קולות הסביבה. בנוסף, זר הנוצות היוצר את מבנה "צלחת הלווין" מכסה על זוג אוזניים (אוזן תיכונה ופנימית בלבד) אשר אחת מהן ממוקמת גבוה יותר מאשר האוזן השניה. מבנה א-סימטרי זה מאפשר לדורסי הלילה לצדד את ראשן לא רק לכיוון הקול אלא גם להגביה את ראשן במקרה והטרף ממוקם לדוגמה על עץ, או להנמיך את ראשן במקרה שהטרף הולך על הקרקע.


הכל יש בקול. אהבה ושנאה, אומץ ופחד, חברות ויריבות מלחמה ושלום. קול שזר לא יבין זאת....

 
 

יעוץ סביבתי | טנא - טבע, נוף, אקולוגיה