גינס בטבע
שיאנים בדורסים

באדיבות מגזין עיתון חי מבית מוטו תקשורת
www.ifeel.co.il/haimag

אין ספק מבין כל סדרות העופות הקיימות כיום על פני כדור הארץ הם אשר מושכים את עיקר תשומת הלב. אז נכון, הם לא הכי גדולים (אבל הם בין הגדולים ביותר). אז נכון שאין הם המשפחה המגוונות ביותר. אז נכון שיש צבעוניים מהם. אז נכון שיש היודעים לשיר טוב מהם. אבל למרות כל זאת, 60% מהמדינות בעולם להם ציפור לאומית בחרו בדורס יום (לא להתבלבל עם דורסי הלילה שהם סדרה שונה לגמרי מדורסי היום למרות השם הדומה) זה או אחר כציפור הלאומית. אז מה יש בסדרת דורסי היום שמושך את האדם מאז ראשית בריאותו? תצפיות אין ספור, סיפורי עמים ואגדות, יראת כבוד (לא תמיד..), אמנות טפולת, תכשיטים ומה לא הפכו את דורסי היום, כנראה, לקבוצה המועדפת על האדם.

השיא הראשון קשור לספר הספרים של העם היהודי. מיהו הדורס המוזכר הכי הרבה פעמים בתנ"ך? כמובן "מלך העופות" – הנשר. פתיחת קונקורדנציה תגלה לכם דבר די מרשים. בתנ"ך מוזכר "מלך העופות" 28 פעמים במגוון הדגשים, סיפורים, משלים ועוד.

השיא השני הוא גובה מעוף. ידוע שעופות חוצים את ההימלאיה בגובה של כמעט 9 ק"מ מעל פני הים. אך העדות הברורה והוודאית ביותר לעוף אשר עף בגובה הרב ביותר (ואינה כה מרנינה, לפחות לעוף...) שייכת לאחד מנציגי דורסי היום. מטוס נוסעים שטס בגובה של 37,000 רגל, כ- 11.3 ק"מ מעל פני הים, באזור חוף השנהב דיווח על התנגשות בנשר דרומי (Gyps reuppellii). כאשר עשו בדיקות מעבדה בעת נחיתת המטוס גילו שאכן מדובר במין זה. "השמן" ביותר מבין דורסי היום הוא קונדור האנדים (Vultur gryphus). הקונדור (סמלם של מדינות האנדים) שוקל למעלה מ- 14 ק"ג ונמצא על גבול יכולת התעופה של העופות בכלל (שיא שלישי). דורס היום הגבוה ביותר הוא ללא ספק הלבלר (Sagittarius serpentarius) הציפור הלאומית של סודן (שיא רביעי). מין זה הוא היחיד במשפחת הלבלריים המתנשא לגובה של 130 ס"מ (כמעט מחצית מגובה זה אילו הם רגליו הארוכות). משקלו (כ- 3 ק"ג) מאפשר לו לעוף, אך את מרבית זמנו הוא מבלה על הקרקע. הלבלר (פירוש שמו הוא "פקיד" על שום נוצותיו הארוכות אשר הזכירו לחוקרים את הנוצות הארוכות שעיטרו את רשאי הפקידים) מסוגל לנוע ולעבור כ- 30 ק"מ ביום תוך כדי הליכה וגם בגלל תכונה זו הוא נכנס לספר השיאים של עולם העופות (שיא חמישי). בז גמד (Falco columbarius) כשמו כן הוא. הוא כנראה דורס היום הקטן ביותר (שיא שישי). למרות, שעל שיא זה נאבקים מספר דורסי יום אחרים כדוגמת הבז האדום (Falco naumanni) אורכו של בז גמד רק כ- 33 ס"מ ומשקלו של הזכר רק כ- 150 גרם.

מיהו הנדיר מבין דורסי היום (שיא שביעי)? תלוי את מי שואלים. אם תגיעו למערב ארה"ב ותשאלו מיהו הדורס הנדיר ביותר ישר יענו לכם הקונדור הקליפורני (Gymnogyps californianus). אם תגיעו למאוריציוס ותשאלו את אותה שאלה יענו לכם ישר בז מאו'רציוס (Falco punctatus). אז אתם שואלים מה האמת? החליטו אתם. פרויקט אישוש אוכלוסיית הקונדור הקליפורני החלה עם 22 פרטים בעוד אוכלוסיית בז מאו'ריציוס החלה עם 4 פרטים בלבד. כיום חיים בטבע כ- 180 קונדורים ולמעלה מ- 1,000 בזים. אז מי יותר נדיר?

היה הפופולרי ביותר בתנ"ך, היה השמן ביותר, היה המגביה עוף, היה הגבוה ביותר והקטן ביותר, ההלכן ביותר והיה הנדיר ביותר. נשארו עוד שלושה שיאים.

מכירים את המושג ראיית נץ? אז עם כל הכבוד לנצים (כ- 50 מינים) הם לוקחים תהילה שכנראה לא להם. אמנם, יש להם ראיית טובה, כמו לכל הדורסים, אבל למעשה היינו צריכים לומר ראיית בז. החוקרים מעריכים שלבז הנודד (Falco peregrinus ) הראייה החדה ביותר. לטענתם בז נודד מסוגל לראות יונה ממרחק של כמעט 7 ק"מ. בניסויים שעשו על עקב חורף (Buteo buteo) הוא נצליח לזהות חגב ירוק על רקע ירוק ממרחק של 40 מטר אדם הצליח לזהות את החגב ממרחק שאינו עולה על 5 מטרים. הבז הנודד גם מחזיק בשיא התשיעי – הוא דורס היום המהיר ביותר. בעת צלילה מסוגל להגיע הבז הנודד למהירות העולה על 300 קמ"ש. לסיום, הזקן ביותר (שיא עשירי) הוא כנראה חיוואי להטוטן שהגיע לגיל מופלג של 55 שנים בתנאי שבי. בטבע ידוע על עקב חורף שחי לפחות 24 שנים. בהחלט גיל מופלג.

 
 

יעוץ סביבתי | טנא - טבע, נוף, אקולוגיה