באדיבות מגזין עיתון חי מבית מוטו תקשורת www.ifeel.co.il/haimag
מה פעמים כבר שמעתם את הקלישאה והויכוח, הגודל כן קובע, הגודל לא קובע, אלף? אלפיים? בטח הרבה יותר. הפעם התשובה היא חד משמעית הגודל לא קובע. על פי כל אמות המידה הקיימות (שהמציא האדם...) האדם הוא היצור החכם ביותר החי כיום על פני הגלובוס. משקלו של מוח האדם כ- 1.3 ק"ג, 1.4 ק"ג ואין זה המוח הגדול ביותר המוכר כיום. השיא כנראה שייך למוחו של ראשתן גדול ראש (Physeter catodon). לסחוב את מוחו של זכר הראשתן זה אומר ללכת עם משקולת של כתשעה ק"ג. האם זה אומר משהו על הראשתן? האם זה אומר משהו על האדם? לא. אז נכון, אנו יודעים שאם התפתחות האדם גדל גם מוחו. לפני כשני מיליון שני לאוסטרלופיתקוס ("קוף דרומי") היה מוח בגודל של עד חצי ק"ג. להומו ארקטוס ("האדם הזקוף") היה כבר מוח גדול יותר. מוחם הגיע למשקל של כ- 900 גרם. ולנו, הומו ספאיינס ("האדם החושב") יש מוח במשקל של כ- 1.4 ק"ג.
אם לא הגודל הוא שקובע, אולי היחס בין משקל המוח למשקל היצור הוא הקובע? בחינה זו מגלה שאצל הראשתן עומד היחס על 0.01%. זאת אומרת שמשקל המוח של הראשתן הוא רק 0.01% ממשקל הגוף. אצל אדם במשקל 70 ק"ג יחס ה עומד על כ- 2%. היתכן שזהו המדד הנכון לבחינת חכמה? עובדה לאדם משקל מוח יחסי גדול בהרבה ממשקלו היחסי של מוח הראשתן. גם במקרה זה, אל תתנו למספרים להטעות אתכם. לחולדה (במשקל של כ- 150 גרם ומוח במשקל 3 גרם) ולאדם יחס דומה בגודל המוח. זאת ועוד, לקוליברי יחס זה עומד על ערך של 8.3%. האם ציפור הקוליברי חכמה או נבונה מאיתנו? מסופקני.
מדד אחר המנסה לקשר בין גודל המוח ליכולות קוגנטיביות נקרא "מנת מוחיות" (Encephalization Quotient). בשיטת חישוב זה, המבוססת על מחקר מתחום חקר יחסי גודל גוף של יצורים שונים בעולם החי (אלומטריה), מתקבל ה"פתרון הרצוי", "ההוכחה". "ההוכחה" שאנחנו, "האדם החושב" כל כך מחפשים על מנת לסתור את הטענה שהגודל (של המוח) אינו קובע. במדד זה מקבל האדם ערכים הנעים בין 6 ל- 8. החולדה אשר משקל המוח יחסית לגודל גוף דומה לערכים המתקבלים אצלנו, זוכה במבחן "מנת מוחיות" לערך של 1 בלבד. גם כלבים ופילים לא היו מתלהבים ממבחן זה כי ציונם נע בין ערכים של 1 ל- 2. דולפינים וקופי אדם היו קצת יותר מאושרים מתוצאות מבחן זה כי ציונם נע בין 2 ל- 5.
לסיכום, בפעם הבאה שאומרים לכם שיש לכם מוח של ציפור, אין מה להיפגע אישית...
|